.: Menü :.
Mikrochip
Ingyenes mikrochip nyilvántartás
Körözés !!!
Hasznos címek
Állatvédőknek
Önkormányzatoknak
Jogszabályok
MEOE chipek
Állatorvosoknak
Hírek
Szösszenetek
Kapcsolat
.: Ajánló :.

Ajánlott böngésző:
Bármelyik, az Internet Explorer kivételével.
 Hírek
2012.03.01 Közlemény
2011 októberében a m-a-x.hu és petmaxx.hu oldal készítői kiléptek a Lelenc Kutyamentő Egyeületből, miközben a rendszer az egyesületnél maradt.
Mától mindkét rendszer újra a fejlesztőkhöz került, és hamarosan megújul.
A petmaxx.hu rendszerbe regisztrált gazdik, és szervezetek emailben kapnak értesítést a változásról, és kérhetik az adataik törlését.

2011.12.02 Új állatvédelmi törvény
Megszületett az új állatvédelmi törvény... Sajnos a törvényen látszik, hogy a lobbi érdekek domináltak a józan ész ellenében, szinte teljesen figyelmen kívül hagyták az aktívan kutyázó állatvédő szervezetek és gazdik felvetéseit, és az irodákban ücsörgő vízfej szervezetek érdekei érvényesültek.
A mikrochip ügyében előre lépés, hogy a chip beültetés és regisztráció ára maximálva lett, nem haladhatja meg a 3.500 Ft-ot.
A törvény elrendeli egy országos regisztrációs rendszer felállítását, melyet majd végrehajtási rendeletben részleteznek, vagyis a következő 10 évben nem várható, hogy elkészül...
Az önkormányzatokra felesleges terheket rónak a 3 évenkénti ebösszeírással, mert azt lehetett volna helyettesíteni a kötelező chipezés alapos, átgondolt szabályozásával.

2011.01.23 Elindult a petmaxx.hu rendszer nyilvános tesztelése!
2010-ben létrehoztunk egy mindenki számára ingyenes mikrochip regisztrációs rendszert, amely a www.petmaxx.hu címen érhető el.
A rendszer házon belülei tesztelése után ma üzembe megkezdték a nyilvános tesztelést is, melyhez bárki csatlakozhat, aki a chippel megjelölt állatait szeretné regisztrálni, és nem fél attól, hogy esetleg nem működik minden tökéletesen.

2010.11.14 Budapest X. kerületében ketyeg a határidő!
A X. kerületi önkormányzat elrendelte a kerületben lakó ebek kötelező chipezését, melynek határideje 2011. január 1.
2010. december 31-ig ehhez kedvezményesen 1250 Ft biztosítják a chipezést a szerződött állatorvosoknál. Részletek »

2010.11.01 Megújult a mikrochip nyilvántartás!
2010. november 1-én megújult a Magyar Állatorvosi Kamara útlevél a mikrochip nyilvántartó oldala a www.petvetdata.hu.
Az ebtulajdonosokat a változás nem érinti, legfeljebb annyiban, hogy a MÁOK oldalával harmonizáló, informativabb kezdőlapon ellenőrizhetik az állataik, vagy a talált állat chipszámát.
Az új rendszer igazi nyertesei az állatorvosok, akik a korábbi rendszer tapasztalatai alapján egy kényelmesebben használható, gyorsabb, praktikusabb, és több szolgáltatást nyújtó rendszert kaptak.
Megvalósult az adatok csoportos felvitele, az aláíratható adatlap nyomtatása, saját chipezések lekérdezése, és több kisebb kényelmi szolgáltatás az adatfelvitel során.

2010.10.03 Mikrochip kerülhet MINDEN Illatos úti kutyába!
"Annak érdekében, hogy a gazdájuk által megtalált, mikrochippel meg nem jelölt kutyák a továbbiakban egyedi azonosítóval rendelkezzenek, a Lelenc KME vállalja, hogy lehetőségeihez mérten biztosítja a mikrochippet a gazdájuk által megtalált kutyáknak, míg magasabb jogszabály vagy a Fővárosi Közgyűlés rendelete nyomán a Telepnek ezeknek a kutyáknak a chipezése nem feladata.

A Telep tájékoztatja az eb tulajdonosát arról, hogy lehetősége van ingyenesen bechipeztetni az ebet, és ennek előnyeiről. Amennyiben ehhez a tulajdonos hozzájárul, a Telep munkatársa beülteti és regisztrálja a chipet."


Az Illatos úti kutyákat először a Bayer Hungária Kft. támogatásával örökbefogadási akciók keretében látták el mikrochippel. A mikrochip előnyeit látva, Egyesületünk gyűjtést kezdeményezett, hogy ne csak alkalmanként párszáz kutya kaphasson chipet, hanem 2007-ben minden kutya chippel ellátva kerülhessen ki. Az akcióhoz csatlakozott a Bayer Hungária Kft. azzal, hogy kedvezményes áron adták el a chipeket, valamint a Fővárosi Közterület-felügyelet is, azzal, hogy chipek felét ők vásárolták, a Magyar Állatorvosi Kamara pedig a mikrochipek ingyenes regisztrációját biztosította. Mivel Egyesületünk évi 2500 chipet nem tudott volna folyamatosan biztosítani, így beletörődtünk, hogy az akcióban csak az új gazdához kerülő ebek kapnak chipet. Megérte az alku, mert a Közterület-felügyelet a következő években is folytatta a chipezést, és a Közgyűlés az SZMSZ-ben is deklarálta a gazdához juttatott kutyák mikrochippel történő egyedi megjelölését. Ha nem tették volna, ez a kérdés akkor is rendeződött volna, mert 2010. július 1-jétől Kormányrendelet írja elő az új tulajdonoshoz kerülő kutyák kötelező chipezését, bár a 41/2010. (II.26.) rendelet egyik nagy hibája, hogy csak a kötelező chipezést írja elő, a chip regisztrációját nem teszi kötelezővé.

Minden évben kértük, hogy az SZMSZ módosításakor gondoljanak a gazdájuk által megtalált kutyák chipezésére, emeljék meg a chip bekerülési árával a szolgáltatási díjat, de tegyék kötelezővé a hazakerülő kutyák chipezését. Ez a mai napig nem történt meg, csak a hatósági megfigyelés alá vont kutyák esetében, mert ezt a 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet 17.§ 3. pont kötelezővé teszi. (A hatósági megfigyelés alá vont kutyák az oltásról viszont nem rendelkezik az SZMSZ, pedig azt is előírja a rendelet.)
Nem titkolt célunk, hogy erre felhívjuk a most megválasztott városvezetés figyelmét.
Ha idén sem járunk sikerrel, akkor folyamatosan az adományokból biztosítjuk ezeknek a kutyáknak a chipet. A rendelkezésre álló adatok alapján, éves szinten 300 mikrochipre van szükség, de papírforma szerint ennek a számnak csökkennie kell, mert elvileg július óta már minden új gazdához kerülő kutyát el kellene látni mikrochippel, és egyre több kerületben lesz kötelező a meglévő kutyák chipezése is.
Nem azt mérlegeljük, hogy a gazdi megérdemli-e az ajándék chipet, mi a kutya érdekeit tartjuk szem előtt. A kutyának az az érdeke, hogy ha jó helyen van, akkor hazajusson, ha pedig folyton utcára kerül, akkor el lehessen járni a gazdája ellen, és a kutyát biztonságba lehessen helyezni. Ennek alapvető feltétele, hogy a kutya azonosítható legyen regisztrált mikrochippel.

Szeptember 28-án átadtuk az első 30 chipet, és októberben beszerezzük a következő évre szükséges további 300 chipet. Amennyiben akciónk sikerrel jár, és a chipekre nem lesz szükség az Illatos úton, akkor azokat átadjuk arra rászoruló vidéki menhelyeknek, állatvédő szervezeteknek.

2010.06.27 Csütörtöktől gyakorlatilag kötelező a mikrochip!
2010.07.01-én lép életbe az Állatvédelmi Törvény végrehajtási rendeletének 41/2010. (II. 26.) az a része, amely elrendeli, hogy eladni, vagy tulajdonjogát bármilyen módon átruházni - örökbeadás, ajándékozás - csak mikrochippel ellátott kutyát lehet.
A rendelet mindenkire vonatkozik, gyepmesterekre, állatvédőkre épp úgy, mint bármely állampolgárra. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak azt a kutyát nem kell chipezni, amelyik a jelenlegi gazdájánál marad, illetve a kölykök közül azokat aki a mamája mellett marad a mamája gazdájánál.

2009.12.28 Itt a szilveszter, és ezzel a petárda szezon...


Évek óta kampányolunk szilveszter előtt, hogy minél kevesebb kutya menjen világgá a petárdázás miatt.
Tavaly szilveszterkor negyed annyi kutya nem veszett el, mint 5-6 évvel ezelőtt, sok kóbor ebet civilek vettek pártfogásukba míg megtalálták a gazdáját, tehát a munka eredményes volt! A tanácsokat, tudnivalókat elolvashatod a 2008 évi híreknél.
Idén is segíthetsz, ha azoknak akikhez interneten nem jut el az információ néhány plakátot kiragasztasz közértek, lottózók, posták, és italboltok elé, ahol még az ünnepek alatt is van forgalom.
Mivel a gazdik többsége már megtanult vigyázni a kutyájára, azért idén a petárdázókat is megcélozzuk. A "szokásos" tájékoztató plakát mellett közzétesszük azt is, ami dühből, elkeseredettségből, poénból született, de talán ez is eléri a célját. A plakátokat letöltheted eredeti méretben, ha a képére kattintasz.

2009.05.27 Chipezési akció a Zöldzebra szervezésében
A felelős állattartás jegyében a Zöld Zebra Állat-és Természetvédő Egyesület chipezési akciót szervez, melynek keretein belül a kisállattulajdonosok kedvezményes áron chipeztethetik kedvenceiket!
Az akció 2009.06.15. - 2009.07.31-ig tart, a kedvezményes ár 3500 Ft. Részletek az egyesület weblapján www.zoldzebra.hu

2009.05.25 Akciós chipezés Gazdagréten!
Budapest egyik legkorszerűbb állatorvosi rendelőjében valamennyi állatorvos elkötelezett híve az állatok mikrochipes megjelölésének, ezért hosszútávon akciós áron - regisztrációval együtt - 3.720 Ft-ért végzik az állatok chipezését.
Felicavet 1118 Budapest, Rétköz u. 16. Telefon: 246-6945

2009.05.17 Akciós chipezés Újpesten
Tavaszi chipezési akció! 2009.04.01-06.01. között - regisztrációval 7.000,- Ft helyett 3.900,- Ft.
Újpesti Állatorvosi Rendelő 1041 Budapest, Templom u. 5. Tel.: 369-5791
www.ujpestiallatorvos.hu

2009.05.12 Megújult az oldal
2006-ban, amikor az oldalt elindítottuk remélni sem mertük, hogy a mikrochip, a regisztráció és a mikrochip ellenőrzés elterjedése terén 5 éven belül komoly eredmények érhetők el. Tévedtünk :-)
Példátlan összefogást tapasztaltuk állatorvosok, tenyésztő szervezetek, állatvédő szervezetek, egyes önkormányzatok és a gazdik részéről. A www.petvetdata.hu rendszer megnyitása, a MÁOK-MEOE megállapodás, az Illatos úton éves szinten 2500 kutya chipezése, több önkormányzat területén a kötelező chipezés bevezetése nem várt mértékben lendítette előre az ügyet.
Már csak a törvényhozást nem érintette meg a kérdés, nincs komoly törekvés országosan kötelezővé tenni a chipezést... Pár halovány tévényilatkozaton kivül érdemi munkát nem tapasztaltunk, kivéve a hatósági megfigyelés alá vont kutyák kötelező chipezése.
A rengeteg változás átvezetése helyett az oldal teljes átdolgozását választottuk, így áttekinthetőbbek az információk. Érdemes újraolvasni az összes menüpontot, mert minden témában történt változás, vannak újdonságok.

2008.12.22 Kezdődik a petárda szezon!

Hiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt az ijedtében világgá futott állatok tortúrája. Szeretnénk néhány tanáccsal hozzájárulni, hogy idén kevesebb áldozata legyen az ünnepeknek.

Minden kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Nem szétcsavarható patron, mert az szétesik, annál a 20 forintos kulcsjelölő műanyag biléta is jobb. Bármilyen fegyelmezett is a kutyánk ebben az időszakban csak pórázon sétáltassuk. Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk biztonságos helyre, ilyenkor nem neki kell ránk vigyáznia, hanem nekünk rá. Az egyébként is félős kutyákat ne hagyjuk magukra, biztosítsunk nekik védett helyet, ha szükséges adjunk nekik nyugtatót. Enyhébb esetekre a szabadon kapható szerek is elegendőek, pánikra hajlamos kutyák nyugtatózását az állatorvos által ajánlott szerekkel tegyük. A benyugtatózott kutyát tartsuk meleg helyen. Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket, hogy ha elvesznének könnyen hazajuttathatóak legyenek. Ellenőrizzük a www.petvetdata.hu oldalon, hogy chipes kutyánk regisztrálva van-e, az állatorvossal ellenőriztessük, hogy a regisztrált adataink aktuálisak, pontosak-e. Mikrochipről bővebben: www.m-a-x.hu Legyen kéznél fénykép az ebről arra az esetre, ha keresni kell.

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken már most teltház van, szükség van a civilek aktív segítségére! Aki teheti készüljön fel rá, hogy néhány napra befogadja a talált kutyát, nézzen körül hogyan tudja szükség esetén szeparálni garázsban, kennelben, melléképületben, vagy akár fürdőszobában. A petárdás kutyák 90%-a pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10%-ot a dömping múltával már fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek. Aki nem tud kutyát befogadni, az segítsen az információáramlásban, figyelje a fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, fotózza le a friss elveszettek, találtak plakátjait, és tegye fel a netre, ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdikat.

Mindenki készüljön előre, gyűjtse be a környék állatorvosi rendelőinek, állatvédő szervezeteinek, gyepmesteri telepinek elérhetőségét, ne akkor kelljen kapkodni, ha baj van!

Mit tegyünk, ha elveszett az eb?
Ha első nekifutásra pár háztömbön belül nem találtuk meg, akkor gyorsan fel kell tenni a netre az eb képét, leírását, az elvesztés helyét, telefonszámokat. Készítsünk plakátokat, és keresés közben jól látható, forgalmas helyekre tegyük ki. Érdemes a környék összes állatorvosi rendelőjét értesíteni, ha van rá lehetőség, akkor kitenni a plakátot a váróban. Nem leszel egyedül a problémáddal, fogjatok össze a környékbeli elvesztőkkel, cseréljetek telefonszámot, fotózzátok a többiek plakátját. Ha kóbor ebbel találkozol próbáld biztonságba helyezni, vagy legalább gondoskodj róla, hogy fotó, leírás, hely felkerüljön a netre, mert őt is keresi valaki.

Mit tegyünk, ha kutyát találtunk?
Ha megteheted helyezd biztonságba, vidd el állatorvoshoz, nézzenek benne chipet. Ha röptében nem tudtad hazajuttatni, akkor tedd fel a netre, plakátold a környéken. Ha nem is tudod befogadni, legalább fotót, leírást, pontos helyet és időpontot tegyél fel a netre.

Hasznos címek:
Leggyakrabban használt, képfeltöltési lehetőséggel rendelkező portálok, fórumok:
kutya.netboard.hu :: www.allatok.info :: www.elvesztem.hu :: www.gazditkeresek.hu
Önkéntesek hozzák-viszik a híreket a helyek között, de érdemes mindegyikre pakolni, mindegyiket olvasni!
Mikrochipes elveszett kutyák körözése www.petmaxx.hu
Budapesten és környékén elveszett-talált kutyák adatainak gyűjteménye: kutyak.xls bejelentés a j.zsuzsa@gmail.com email címen, vagy a 70/635-0780 számon SMS-ben is.
Budapest gyepmesteri telepe a www.illatosut.hu oldalon, az adatokat 2-3 naponta biztosan fogjuk frissíteni. (a domaint 2012.01.06-án a Lelenc eladta alólunk)

2008.10.01 Októberben ismét mikrochip akció!
2008. október 1-31-ig az állatorvosi rendelőkben (bruttó 3900 Ft ajánlott fogyasztói áron) kedvezményesen chipeztetheti be kedvencét. Az ár tartalmazza a mikrochip, a beültetés és a regisztráció díját.
A szerződött állatorvosi rendelők és állatorvosok listája a www.felelosallattartas.hu oldalon található.
Az akció ideje alatt minden Tracer-rel jelölt kutya 800g-os Proplan tápot kap ajándékba.

2008.09.01 Megújul a mikrochip nyilvántartás!
A Petvetdata rendszert az Magyar Állatorvosi Kamara eredetileg az EU állatútlevelek nyilvántartására hozta létre. 2006-ban kisérleti jelleggel, majd 2007-től tulajdonosok megrendelésére szolgáltatásszerűen ebbe a rendszerbe kerülnek az útlevéllel nem rendelkező, de mikrochippel ellátott kisállatok adatai is.
A rendszert folyamatosan hozzáigazították az új igényekhez, majd a tapasztalatok és az új feladatok alapján teljesen átdolgozták.

2008.05.05 100% kedvezmény a petvetdata regisztrációra!
A Magyar Állatorvosi Kamara azoknak az állatvédő szervezeteknek, amelyek elősegítik a mikrochipes jelölés elterjedését és a központi regisztráció fontosságát igyekeznek tudatosítani az állattartók körében 100% kedvezményt biztosítanak a www.petvetdata.hu online adatbázisba történő regisztrációra.
A kedvezmény nem automatikus, igényelni kell! Erről bővebben a Mikrochip rovatban tájékoztatunk.

2008.03.01 34.289 aláírás gyűlt össze!
A Lelenc Kutyamentő Egyesület és a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület közös aláírásgyűjtő akciója során 2007. szeptember 30 - november 30. között: 34.289 aláírás gyűlt össze az állatvédelem és a rendőrség együttműködésének elősegítésére!

2007.04.18 A MÁOK Közgyűlése módosította a Mikrochip szabályzatát!
A Magyar Állatorvosi Kamara Közgyűlése az első negyedév tapasztalatait figyelembe véve módosította a Mikrochip Szabályzatot. A módosításnál figyelembe vették a gazdik, és az állatvédők észrevételeit, szabályoztak olyan kérdéseket, amelyek korábban nem voltak egyértelműek. Az új szabályzat 2007. május 1-én lép életbe.
A szabályzat teljes szövege a www.bpallatorvos.hu oldalon olvasható.

2007.03.27 Marci elveszett!
2007.03.27-én kedden a biatorbágyi állatvédők autója balesetet szenvedett a XX. Vörösmarty u. - Alsóteleki u. sarkán. Az autóban két kutya utazott, az egyik megvan, de Marci az 1 éves nagytestű schnauzer keverék kan ijedtében világgá szaladt, segítsetek megtalálni! Nagy termete ellenére kedves, bújós maci, nyugodtan meg lehet fogni.
Kérjük a megtaláló hívja a 70/204-0001 vagy 30/500-0209 számot! Marcinak van mikrochipje, száma: 348098190011714
Bár Bora most csak a kutya miatt aggódik, azért az egy szem autójukról is szót kell ejteni. Ezzel az autóval szállították a kutyákat, az élelmet és a vizet. Ha hozzá tudsz járulni a helyreállításához, akkor a www.koborka.hu oldalon megtalálod az egyesület számlaszámát.

2007.01.20 2007-ben minden Illatos útról örökbefogadott kutya mikrochipet kap!
2006 decemberében a Lelenc Kutyamentő Egyesület adománygyűjtő akciót indított, melynek célja 2000 mikrochip árának összegyűjtése volt. A Bayer Hungária Kft. vállalta, hogy a chipeket ebben az esetben kedvezményes áron biztosítja.
Az akció során messze nem gyűlt össze elegendő pénz, ennek egy részét az egyesület az "Ügy" pályázatán nyert összegből pótolta. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Fővárosi Közterület-felügyelet is, így a chipek felét ők finanszírozzák.
A Magyar Állatorvosi Kamara vállalta, hogy ingyenesen biztosítja ezeknek a chipeknek a regisztrációját a www.petvetdata.hu címen bármikor elérhető internetes chipnyilvántartásba.
Január második hetében megérkezett az első szállítmány mikrochip, és megkezdődhetett az örökbefogadott kutyák chipezése!
A gazdájuk által hazavitt kutyák chipezése jogi, etikai, és elszámolási problémák miatt az akció keretében sajnos nem megoldható, de a gazdik figyelmét felhívják a mikrochip hasznosságára.

2006.12.07 Karácsony az Illatos úton!
Mostanra hagyománnyá vált, hogy karácsonykor az Illatos úti kutyákat is megajándékozzuk. Idén is kérjük a kutyabarátok segítségét, hogy szebbé, könnyebbé tegyük ezeknek a szerencsétlen sorsú kutyáknak az életét!
Az idei akcióban életre szóló ajándékot szeretnénk adni az Illatos úti kutyáknak! Szeretnénk, ha jövőre minden a telepről örökbefogadott kutya mikrochipet kapna, hogy soha többet ne kerülhessen ilyen helyzetbe, ne legyen kóborló, gyepmesteri telepen csodára váró gazdátlan eb!
A Lelenc Kutyamentő Egyesület a Bayer Hungaria Kft. segítségével akciós áron 2000 mikrochip megvásárlását tűzte ki célul:

Mostanra hagyománnyá vált, hogy karácsonykor az Illatos úti kutyákat is megajándékozzuk. Idén is kérjük a kutyabarátok segítségét, hogy szebbé, könnyebbé tegyük ezeknek a szerencsétlen sorsú kutyáknak az életét!
Az idei akcióban életre szóló ajándékot szeretnénk adni az Illatos úti kutyáknak! Szeretnénk, ha jövőre minden a telepről örökbefogadott kutya mikrochipet kapna, hogy soha többet ne kerülhessen ilyen helyzetbe, ne legyen kóborló, gyepmesteri telepen csodára váró gazdátlan eb!

A Bayer Hungaria Kft. segítségével akciós áron 2000 mikrochip megvásárlását tűztük ki célul.


"Este 8, békés kutyás este, a kutyák játszanak, a gazdik beszélgetnek az ebek életéről.
100 métere durranás,
Mimi kezdetben csak figyel, majd szempillantás alatt elveszítjük szem elől, behúzott farokkal - Ben Johnson megirigyelné- a közlekedési csomópont felé rohan... elkezdödött a hajsza...
A megijedés, elrohanás után egy éjszakai kereső túra alakult ki, 4 ember 4 autóval kerületi nagyságban, minden egyes kertnél, kapunál fütyürészve, kiabálva hajszolta a gyerköcöt... semmi...
éjjel 3 táskás, kisírt szemekkel feladtuk a harcot... talán holnap a világosba...
reggel 7 rohanás a kutya futatókon, menetközben telefonálás a kerületi állatorvosoknak... semmi...
reggel 9 fotók kutatása, szóróanyagok nyomtatása...
reggel 9:31 telefon az Illatos útról - MEG VAN! - a telefon végét már nem hallom, mert elsírom magamat... A CHIP, melynek ellenörzésekor azonnal kiderül a gazda száma, címe! "

Ők azok, akikben nem volt mikrochip... Még most is ott gubbasztanak a kennelben, mert a gazdájuk nem talált rájuk. Ha egyszer végre örökbefogadják őket, akkor a beültetett mikrochip segítségével soha többé nem kerülhetnek ilyen helyzetbe.


© 2006  max